Nieuwe publicatie sectie Humorale immunologie
De sectie Humorale immunologie heeft een nieuwe publicatie: “Allergy: Evaluation of 16 years (2007–2022) results of the shared external quality assessment program in Belgium, Finland, Portugal and The Netherlands”.
Een recente publicatie in Clin Chem Lab Med (doi: 10.1515/cclm-2023-0862) betreft een evaluatie van resultaten van 16 jaar SKML allergie rondzending.
De in dit artikel beschreven gegevens zijn verzameld gedurende 16 jaar (2007–2022) van het gedeelde programma van vier EQA-organisatoren. De meeste EQA-deelnemers gebruikten of een FEIA methode (ImmunoCAP, Thermo Fisher) of een CLIA methode (Immulite, Siemens). Er wordt zeer goede (53%), acceptabele (40%) en slechte (6 %) overeenstemming gevonden tussen beide methodegroepen. In het laatste geval wordt de beste overeenkomst met klinische gegevens gezien bij Thermo Fisher (56%) en Siemens (26%) respectievelijk. De tussen laboratorium CV door de tijd evolueert van 7.8 naar 6.6% (Thermo Fisher) en 7.3 tot 7.7% (Siemens). Het voorkomen van blunders (meer dan 2 klassen verschil) door individuele laboratoria is stabiel voor Siemens (0.4%) en daalt van 0.4 naar 0.2% voor Thermo Fisher-gebruikers.
De data laten zien dat de beide meest gebruikte platformen een hele goede overeenkomst tonen maar dat er (al langer) allergeen specifieke verschillen bestaan. Voor het detecteren van antistoffen is de tussen laboratorium CV zeer goed, ruim onder de 10%, waarbij met name de Thermo Fisher gebruikersgroep in de tijd een verbetering toont in de mediane CV en bijbehorende range.
De stabiliteit van de monsters is onderzocht door een zelfde monster gedurende vier achtereenvolgende jaren op te nemen in de rondzending. Voor totaal IgE is de tussenjaar CV met 1% heel laag voor beide gebruikersgroepen. Bij de specifieke allergenen zien we de jaar tot jaar variatie bij de Siemens gebruikersgroep groter is dan bij de Thermo Fisher gebruikersgroep. Tenslotte is gekeken naar het effect van het verdunnen van monsters. Bottom-line is dat tot vijftien maal verdunnen geen impact heeft op de relatieve recovery.
De volledige publicatie is hier te vinden